A Volkswagen Csoport 4,2 milliárd eurót fektet be Spanyolországban 2015 és 2019 között

2015-05-15

A legnagyobb ipari befektetés az ország történetében, amely a vállalat spanyolországi ipari létesítményeinek, a navarrai Volkswagen és a martorelli SEAT gyárnak a tőkeberuházásait illetve a kutatás és fejlesztés költségeit érintik. Dr. Francisco Javier García Sanz, a Volkswagen AG igazgatótanácsának tagja és a spanyol kormányfő, Mariano Rajoy a Moncloa palotában egyeztetett az új beruházás részleteiről.

A Volkswagen-csoport 2015 és 2019 között 4,2 milliárd euró infrastruktúra- és modellfejlesztést célzó befektetést eszközöl Spanyolországban, amely a valaha volt legnagyobb ipari invesztíció az ország történetében. A Moncloa palotában történt egyeztetés során számolt be a beruházásról Dr. Francisco Javier García Sanz, a Volkswagen AG igazgatótanácsának tagja Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek. "A Volkswagen-csoport az ország történetének legnagyobb ipari beruházásával ismét bizonyítja, hogy a spanyol gazdaság motorjaként kíván a továbbiakban is működni." hangsúlyozta García Sanz, miután köszönetet mondott Rajoy kormányfőnek azért a komoly támogatásért, amelyet az autóipari szektor a kormány oldaláról kapott.

"Spanyolország kulcsfontosságú szereppel bír a Volkswagen-csoport stratégiájában" - tette hozzá García Sanz, aki kiemelte, hogy "ez a beruházás garancia a Volkswagen spanyolországi gyárainak, amelyek pillanatnyilag az új modellek fogadására készülnek fel". A gyártani kívánt modellek jelenleg is fejlesztés alatt állnak, így azok egy későbbi bejelentés tárgyát képezik majd."

Európa legnagyobb autógyártójának mostani invesztíciója a vállalat spanyolországi létesítményeit, a navarrai Volkswagen üzemet és a martorelli (barcelonai) SEAT gyárat érinti, amelyek Dr. García Sanz szerint "a Volkswagen-csoport legjobb gyáregységei közé tartoznak termelékenység és rugalmasság tekintetében."

A Volkswagen-csoport új beruházása nem csupán a spanyolországi gyárak jövőjét garantálja, de a megbízások számát és a foglalkoztatottságot tekintve rendkívül pozitív hatással lesz a spanyol autóipari beszállítói hálózatra is. A beruházáshoz kapcsolódóan a Volkswagen-csoport jelentősen megnöveli a beszerzésnél a Spanyolországban gyártott alkatrészek számát.

A Volkswagen -csoport igen hangsúlyosan van jelen Spanyolországban, ahol különböző vállalatai hozzávetőleg 22 000 dolgozót foglalkoztatnak: SEAT, Volkswagen Navarra, Volkswagen-Audi Spain, Volkswagen Financial Services, Volkswagen Group Retail Spain, Porsche Iberica, MAN Truck & Bus, MAN Finance, MAN Diesel & Turbo, Scania Iberica, Scania Finance, Italdesign Giugiaro Barcelona és Audi Tooling Barcelona.

A 2014-es évben a Volkswagen-csoport spanyolországi vállalatainak értékesítés árbevétele 13,8 milliárd euróra nőtt, ami a teljes spanyol GDP 1,3 százaléka. A tavalyi évben a Volkswagen-csoporthoz tartozó márkák spanyolországi kiszállításai elérték a 216 250 autót, amelyből több mint 200 000 személyautó volt. Ez azt jelenti, hogy a 2014-ben Spanyolországban regisztrált személyautók és off-road járművek közül minden negyedik a Volkswagen-csoport kötelékéből érkezett.
Termelési szempontból a SEAT martorelli és a Volkswagen navarrai üzemének gyártósoráról a tavalyi évben összesen 748 400 jármű gördült le, amely 13,1 százalékos bővülés az előző évhez képest. Minden harmadik Spanyolországban készült jármű a Volkswagen Csoport gyáraiból származik.
A Volkswagen-csoport, amelynek központja a németországi Wolfsburg városában található, Európa legnagyobb autóipari vállalata. Világszintű kiszállításai a 2014-es évben - négy évvel megelőzve az eredeti céldátumot - meghaladták a 10 millió autót, míg értékesítési árbevétele átlépte a 200 milliárd eurót.
A vállalathoz a következő márkák tartoznak: Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Volkswagen Haszonjárművek, Ducati, Scania és MAN. Ezen felül a Volkswagen Csoport pénzügyi szolgáltatások széles körét kínálja, mint például kereskedői illetve ügyfélfinanszírozási megoldások, lízing, banki és biztosítási tevékenységek illetve flottamenedzsment. A Volkswagen-csoport összesen 118 gyáregységet üzemeltet és világszerte 592 000 dolgozónak biztosít munkát.