Visszaélésbejelentő rendszer

Védelem. Méltányosság. Bizalom.

A Porsche Hungariánál a törvényi és belső szabályok, valamint az Etikai Kódexben és az Üzleti Partnerek Magatartási Kódexében lefektetett elvek betartása a legfontosabb. Fontos, hogy tájékozódjunk a potenciális alkalmazottak vagy beszállítók helytelen magatartásáról, és megállítsuk azt. A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV.törvény 18.§ (1) bekezdése alapján cégünk, mint foglalkoztató Visszaélésbejelentő Rendszert (Whistleblower System) hozott létre. A törvény 19.§ (2) bekezdése alapján a független, pártatlan és bizalmas bejelentő rendszer működtetésével a Volkswagen AG-t, a törvény 22.§ (4) bekezdése alapján a bejelentések kivizsgálásával pedig a Porsche Holding Salzburg Felderítő Irodáját bíztuk meg. Az eljárási méltányosság elve alapján a Visszaélésbejelentő Rendszer a lehető legnagyobb védelmet garantálja a visszaélést bejelentő személyek, az érintettek és a bejelentett kötelességszegések kivizsgálásában közreműködő munkavállalók számára.

Ha bejelentése az emberi jogok és a környezetvédelem beszállítói általi esetleges súlyos megsértésére vonatkozik, a Felderítő Iroda értesíti az illetékes osztályokat, akik ennek megfelelően feldolgozzák az ügyet.

 

Bejelentési csatornák

A Visszaélésbejelentő Rendszer különféle csatornákat kínál a potenciális munkavállalói és beszállítói visszaélések bejelentésére, amelyek lehetővé teszik cégünk gyors vizsgálatát és szükség esetén reagálását. A bejelentések a hét minden napján, 24 órában megtehetők, minden nyelven.

Személyesen - időpont egyeztetés szükséges e-mailben a látogatás előtt

Postacím
Investigation Office, Post Box 1717
38436 Wolfsburg (Germany)

E-Mail
io(kwfat)volkswagen(kwfdot)de

Online bejelentési csatorna
https://www.bkms-system.com/vw

Hogyan dolgozzuk fel bejelentését?

A Felderítő Iroda képzett és tapasztalt munkatársai minden bejelentést alaposan megvizsgálnak, és szisztematikusan nyomon követik a Volkswagen-csoport alkalmazottainak esetleges visszaéléseit. Először is kap egy visszaigazolást az átvételről. A Felderítő Iroda ezt követően értékeli az Ön jelentését. Ez magában foglalja a tények összegyűjtését, különösen a bejelentőtől. Csak abban az esetben indítanak vizsgálatot egy erre a célra kijelölt vizsgáló egység által, ha ez az első értékelés jogsértés gyanúját mutatja. Ezt követően a Felderítő Iroda értékeli a vizsgálat eredményeit, és megfelelő intézkedéseket javasol. Az eljárás állapotáról és eredményéről indokolatlan késedelem nélkül tájékoztatást adunk.

Az Üzleti Partnerek Magatartási Kódexének beszállítói általi esetleges megsértését, ideértve a súlyos kockázatokat, valamint az emberi jogok és a környezetvédelem közvetlen és közvetett beszállítói általi megsértését is be lehet jelenteni a Felderítő Iroda felé, illetve az egyébként azonnali intézkedést igénylő bejelentéseket is. A Felderítő Iroda tájékoztatja az illetékes osztályokat, akik ennek megfelelően feldolgozzák az ügyet. Ez különösen magában foglalja a jogsértések és/vagy kockázatok minimalizálása vagy megszüntetése érdekében szükséges intézkedések megtételét.

 

Az egyes állami szervek által létrehozott elkülönített visszaélés-bejelentési rendszer (külső bejelentési csatornák)

A törvény alapján az alábbi állami szervek elkülönített visszaélés-bejelentési rendszereket hoznak létre:

a) az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság,
b) a Gazdasági Versenyhivatal,
c) az Integritás Hatóság,
d) a Közbeszerzési Hatóság,
e) a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal,
f ) a Magyar Nemzeti Bank,
g) a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság,
h) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
i) az Országos Atomenergia Hivatal és
j) a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága.

A Kormány rendeletével a Kormány vagy a Kormány tagja irányítása vagy felügyelete alatt álló szervet is kijelölhet elkülönített visszaélés-bejelentési rendszer létrehozására.

Az elkülönített visszaélés-bejelentési rendszerbe jogellenes vagy jogellenesnek feltételezett cselekményre vagy mulasztásra, illetve egyéb visszaélésre vonatkozó információt lehet bejelenteni. Az elkülönített visszaélés-bejelentési rendszerbe bejelentést bárki tehet.

Ezen eljárásról további információk érhetők el a fenti állami szervek honlapjain.

 

További kérdései vannak?

A Visszaélésbejelentő Rendszerrel kapcsolatos kérdéseivel vagy fejlesztési javaslataival közvetlenül a Felderítő irodához fordulhat.

Compliance Officerünk a whistleblowing(kwfat)centerofcompetence(kwfdot)hu címen is megkereshető a Visszaélésbejelentő Rendszerrel kapcsolatos minden kérdésben.

 

Termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatos panasza van?

Kérjük, hogy termékeinkkel, szolgáltatásainkkal vagy üzleti partnereinkkel kapcsolatos visszajelzéseivel vagy panaszaival kapcsolatban forduljon Ügyfélszolgálatunkhoz az eszrevetel(kwfat)porschehungaria(kwfdot)hu címen. Megértésüket kérjük, hogy a Visszaélésbejelentő Rendszer sajnos nem tudja kezelni az ügyfelek panaszait.